Gå til hoved indhold

Vores historie

Lystgården Kløckers Gård har givet navn til Kløckershave.

Kobberstik af det gamle Gentofte.

Kobberstik af det gamle Gentofte.

Kløckershave ligger på bredden af Gentofte Sø. Der har været bosættelser helt tilbage til vikingetiden, og navnet Gentofte skulle faktisk stamme fra søen, da ’Giofn’ betyder ’den givende’ og henviser til fiskerigdommen i søen.

Når Christian IV. holdt taffel, kom karperne, som kaldtes ’herrefisk’, fra Gentofte Sø.

I 1745 blev lystgården Kløckers Gård opført på grunden, opkaldt efter købmanden Herman L. Kløcker. Johan David Stadfeldt Adolph købte Kløckers Gård i 1853 og flyttede familien fra Slotsholmen til Gentofte. Grosserer Adolphs søn, Johan Valdemar Adolph, arvede lystgården i 1892.

Han var kendt som ’Jesus i Gentofte’ og brugte sin tid på velgørenhedsarbejde. Han omdøbte Kløckers Gård til ’Villa Salem’, og han åbnede sit hjem mere og mere for fattiglemmer, lavede bespisning og oprettede så ’Sygehjemmet Salem’ på grunden.

Gentofte Sø.

Selve lystgården er selvfølgelig væk, tilbage er kun en lille rest af haveanlægget, nemlig stien ’Kløckers Allé’ med de høje, slanke popler.

Plejeboligerne og plejehjemmet

Langt tilbage har ordene Salem og Kløcker altså været forbundet. Derfor gav det også god mening, at videreføre det, da Plejehjemmet Salem og Kløckershave Plejeboliger blev opført i 1963, endda med en fælles spisestue.

Grunden må være en af de smukkeste i Gentofte, og med moderniseringen og udbygningen fra 2004 til 2008 er den bevaringsværdige bygning blevet endnu smukkere med beklædning og solafskærmning i sibirisk lærk.

27. oktober 2006 holdt Kløckershave rejsegilde, og siden har Kløckershave været en fantastisk ramme om beboernes liv.

Runestenen

Foran Salem og Kløckershaves hovedindgang findes en ’runesten’. Kløckers Gård ejedes i perioden 1779 til 1792 af plantageejer og kancelliråd Jens Michelsen Beck (1721-1792). Ved hans død overtog svigersønnen Ove Malling (1747-1829) gården.

Runestenen

Runestenen.

Jens Beck udvidede haven, så ejendommens jorder gik fra Gentoftegade helt ned til søen imellem Gjentoftestræde (nuværende Dahlensstræde) og Mitchellstræde ved at købe toftejord fra Baunegården og Stengården, der var udflyttede. Runestenen er enten rejst af Jens Beck selv eller af hans svigersøn efter hans død.

Runestenen stod oprindeligt midt i haven, men trods mange bygningsudvidelser og ændringer står stenen stadigvæk på sin oprindelige placering. Ikke mange kender til eksistensen af denne cirka 220 år gamle ’runesten’.

I det yngre danske runealfabet står der: Jens Becks minde.

’Runestenen” er ikke svær at finde. Der er adgang både fra Mitchellstræde og Dahlensstræde. Under et stort asketræ knejser den lille granitsten med sine runer.

'Runestenen' er skrevet af Niels Ulrik Kampmann Hansen, forhenværende næstformand i Gentofte Lokalhistorisk Foreningen er enten rejst af Jens Beck selv eller af hans svigersøn efter hans død.

Runerne læses således:

Runer.

Læs mere i ’Monumenter og Mindesmærker’, der kan købes gennem Gentofte Lokalhistoriske Forenings hjemmeside.

Gentofte Lokalhistoriske Forenings udgivelser.